Istoria Automobilului

tempa01

Istoria Automobilului

Primul automobil (retromobil) a fost inventat (ca o jucarie dedicata Imparatului Chinei) de matematicianul si astronomul Ferdinand Verbiest, prin 1672. Vehiculul era din lemn, mergea doar inainte si inapoi, atingea o viteza maxima de 4 km/h si avea un boiler (incapator, rotund ca o minge) functionand pe lemne, generator de abur pentru  autopropulsie. Nu era tocmai un automobil, asa cum il concepem noi astazi, insa era primul obiect denumit, la acea vreme, masina.

In secolul al XIX-lea profesorul Josef Bozek, Praga, a construit un automobil cu aburi cu combustibil lichid Ceva mai tarziu, un bijutier canadian- Seth Henry Taylor a aratat lumii un vehicul cu 4 – roti  (buggy) cu abur.

Unii oameni considera prim automobil al lumii vehiculul autopropulsat cu aburi destinat transportului de pasageri, inventat de francezul Amédée-Ernest Bollée în 1873.

Alt inventator este americanul George Selden care si-a revendicat brevetul pentru motor in 1879 si l-a obtinut dupa 16 ani de procese.

louis-chevrolet-cursa

Daca este sa vorbim despre primul automobil modern, atunci este legat de numele lui Karl Benz si de anul 1886. Se pare ca cea care a finantat procesul de dezvoltare al automobilului a fost doamna Benz (Bertha), insa dumneai nu i s-a permis sa obtina brevet de inventie fiind o femeie casatorita, date fiind legile din acea perioada. Benz Patent-Motorwagen a fost dezvaluit lumii in Germania, la Mannheim, pe 3 iulie 1886.

In Europa Centrală prima masina cu motor a fost produsa de compania ceha Nesselsdorfer Wagenbau, care mai tarziu s-a redenumit Tatra. Compania Panhard Levassor, deschisa in 1889 in Franta a introdus pe piata primul motor cu patru cilindri, iar doi ani dupa aceasta a Peugeot.

In Statele Unite ale Americii apareau companiile Oldsmobile – care ocupa locul fruntas la categoria masini produse in serie, apoi apar si alte companii precum Cadillac (care in 1917 a scos prima masina dotata cu faruri faza scurt + faza lunga, iar in 1947 prima masina dotata cu scaune electrice, dotare inovatoare sistem nightvision 1999, prima masina dotata cu un computer de bord: Cadillac Seville 1978), Winton (care a lansat primul automobil de succes in Statele Unite in 1903), Ford (prima masina dotata cu radio, 1922), Chrysler (aparuta in 1925 scotea in anul 1956 prima masina cu pilot automat).

Secolul al XX-lea a adus expansiune inca de la inceput in industria de automobile, indeosebi in Franta si in general in Europa de Vest.

Ultimii ani, epoca moderna  se diferentiaza de trecut prin evolutia la capitolul tehnic, in domeniul designului crescand standardele si utilizand proiectarea asistata de calculator. Au aparut in timp motoare transversale, tractiunea integrala, caroserii de mai multe tipuri: hatchback, sedan, sport, ulterior SUV-uri, microbuze etcetera.

Saab_Aero-X_Concept_Car_(195993839)

In sens evolutiv s-au schimbat si consumul de combustibil, puterea motorului, scaderea emisiilor, gestionarea motorului cu sisteme informatice, plusuri de confort si siguranta, lux si calitate.

Si evolutia continua… pasiunea pentru masini si dorinta de dincolo de necesitate de a avea un automobil stimuleaza imaginatia proiectantilor.

Cum va fi, oare, o masina din anul 2500?

Leave a Reply