Intretinerea pantofilor

abu's shoes

Despre intretinerea pantofilor, va pot spune ca marele secret al pastrarii in forma initiala de nou al incaltarilor este sa nu… ii purtati.

Daca totusi v-ati hotarat  sa o faceti, ar fi bine  sa le lasati cel putin o zi intre purtari. Daca folositi alternativ mai multe perechi de incaltaminte, toate se vor pastra mai bine in timp.

 Si acum, sa trecem la lucruri mai serioase.

Pantofii trebuie intretinuti, atat pentru a arata bine atunci cand ii purtam, ajuta la completarea notei de tinuta decenta, ingrijita, cat si pentru a le prelungi durata de viata.

Pentru curatarea pantofilor (a incaltamintei, in general), in primul rand, se scot sireturile, iar cand sunt prea uzate, recomdand calduros inlocuirea lor. Un pantof cu sietul ros arata neplacut chiar daca materialul din care este realizat se pastreaza bine. Stim cu totii cat de importante sunt accesoriile, lucrurile mici fac marile diferente, pana la urma. Curatati talpa cu o perie folosita doar pentru aceasta operatiune. Din cand in cand, mai ales dupa ce ati mers prin apa, o puteti unge cu ulei sau produse speciale pentru intarire.

In al doilea rand, folositi o perie si curatati usor. In cazul in care murdaria este mai persistenta, puteti apela fie la produse speciale gasite in market-uri, fie la banalul si foarte-utilul sapun. Daca ati folosit apa, lasati incaltamintea la uscat (cu talpa in sus) si dupa aceea utilizati o carpa de bumbac pentru stergerea lor.

Pasul urmator: aplicarea cremei. Pentru aceasta se recomanda o perie din par. Se intinde bine crema de pantofi (daca puneti in ea cateva picaturi de spirt, va asigurati un lustru deosebit), in strat foarte subtire, uniform. Pont: pentru stralucire se poate folosi o perie un pic mai tare, tot din par, aplicand miscari rapide, dupa ce crema s-a uscat.

Indepartarea mirosului din interiorul pantofilor se face cu o solutie obtinuta din apa, detergent lichid, apa oxigenata, spirt medicinal si, daca aveti, putin formol. Imbibati o carpa moale cu solutie si stergeti interiorul incaltamintei.

Pielea intoarsa se curata de pete cu apa si otet (aplicarea se face cu o carpa moale) sau cu apa si sapun lichid. Curatati urmele de sapun cu alta carpa moale, usor umezita si lasati la uscat in mod natural (fara sursa de caldura in apropiere, sa evitati incretirea). Nu evitati nici spray-urile speciale din magazine, care se aplica chiar inainte de prima utilizare si pentru curatare, dupa intrebuintarea incaltamintei. Acasa puteti folosi amestec de lapte si bicarbonat de sodiu pentru a improspata (atentie!) portiunile lucioase de pe pielea intoarsa.

Ponturi:

  • Pantofii din piele (naturala) pot fi unsi, atunci cand sunt uscati, cu ulei de ricin;
  • Talpile nu mai scartaie daca le ungeti cu ulei de in, fiert in prealabil;
  • Sucul de ceapa curata urmele de zapada lasate pe piele;
  • Petele de pe pielea intoarsa pot fi indepartate si cu guma de sters (radiera); apoi se curata cu  o perie tare.

Sfat: curatati incaltamintea de iarna si verificati incaltarile de primavara, iese soarele!

 

Leave a Reply